Historia maszyn do lodów

Dzieje powstania maszyn do lodów są równie fascynujące co historia samych lodów. Początki maszynowych metod produkcji lodów sięgają XIX wieku, kiedy to rozwój technologiczny pozwolił na innowacje w tej słodkiej dziedzinie.

Pierwsza maszyna do lodów

Pierwsza komercyjna maszyna do produkcji lodów została wynaleziona przez Nancy Johnson, Amerykankę, w 1843 roku. Wynalazek Johnson, który był ręczną maszyną do lodów zwaną „freezer”, znacząco przyspieszył proces produkcji lodów, co wcześniej było pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem wymagającym ręcznego mieszania składników w pojemnikach z lodem i solą. Patent Johnson zrewolucjonizował przemysł i umożliwił produkcję lodów na większą skalę.

Lody kręcone z automatu

Lody kręcone, znane również jako „soft serve”, narodziły się znacznie później. W latach 30. XX wieku, niezależnie od siebie, Tom Carvel z USA oraz J.F. McCullough i jego syn Alex z Kanady, wprowadzili na rynek lody o bardziej miękkiej konsystencji, które mogły być serwowane bezpośrednio z maszyny. Carvel przypadkowo wpadł na pomysł miękkich lodów, gdy jego wózek z lodami zepsuł się, zmuszając go do sprzedaży częściowo stopionych lodów. McCulloughowie założyli sieć Dairy Queen, która specjalizowała się w tego typu lodach.

Pierwsze maszyny do lodów w Polsce

Maszyny do lodów pojawiły się w Polsce po II wojnie światowej, kiedy to kraj zaczął otwierać się na zachodnie technologie i produkty. Początkowo były to importowane urządzenia, ale z czasem zaczęto także produkować własne maszyny. Lody stały się popularnym deserem, a ich produkcja zaczęła być coraz bardziej zautomatyzowana.

Dzisiaj w Polsce lody są niezwykle popularne. Istnieje wiele punktów sprzedaży lodów, zarówno w formie dużych sieci lodziarni, jak i małych, lokalnych punktów oferujących ręcznie robione lody. Lody kręcone z automatu są nadal popularne, zwłaszcza w sezonie letnim, a dostępność różnorodnych smaków i rodzajów (włączając w to lody wegańskie i bezglutenowe) świadczy o dużej różnorodności i dostosowaniu do potrzeb konsumentów.

Widzimy więc, że maszyny do lodów przeszły długą drogę od prostych, ręcznych urządzeń do zaawansowanych maszyn przemysłowych, co pozwala na cieszenie się tym chłodnym przysmakiem przez cały rok, niezależnie od okoliczności.

Blog

Historia maszyn do lodów

Dzieje powstania maszyn do lodów są równie fascynujące co historia samych lodów. Początki maszynowych metod produkcji lodów sięgają XIX wieku, kiedy to rozwój technologiczny pozwolił

Czytaj więcej »

Za co kochamy lody?

Lody to więcej niż tylko deser. To wspomnienie beztroskich chwil, smak dzieciństwa i ulubiony sposób na ochłodę w gorące dni. Czy to zimą, czy latem,

Czytaj więcej »

Najlepsze smaki kręconych lodów

Maszyna do lodów świderków to prawdziwy hit letnich przekąsek, oferując szeroki wachlarz smaków, które mogą zadowolić każde podniebienie. Oto kilka popularnych smaków, które można sprzedawać

Czytaj więcej »
Kontakt
Arpol - maszyna do lodów
Email

Siedziba

ul. Wojewódzka 12b
58-560 Jelenia Góra